En Kral Firefox Eklentileri

Bugun sizlere "internet dunyasina bunlarsiz adimimi atmam!" dedigim eklentileri tanitacagim.

#1 Adblock Plus: Bu eklenti adindan da anlasilacagi uzere pek cok web sayfasindaki reklami engellemek icin tasarlanmis. Kendisinin cesitli filtre abonelikleri sunmasi ve bunun yani sira sizin kurallar tanimlayabilmeniz gercekten sukela. Easylist USA ve bir-iki haftalik kullanim ile sanirsiniz bana reklam diye bir sey kalmamis internet dunyasinda.

#2 Adblock Plus Element Hiding Helper: Diyelim bir web sayfasinda hosunuza gitmeyen bir kisim, pencere, bolum var. Bu kankiyatom hemen onu engellemenizi sagliyor. Boylece bir daha o elemani gormek zorunda kalmiyorsunuz. Adblock Plus’in amcooludur desem yanilmis olmam. Simdi bu ikisi olmadan firefox kullanan da tahminimce deneyiminden yeterince zevk almiyordur.

#3 Greasemonkey: Bu eklenti, tarayiciniza istediginiz scriptleri yukleyip calistirmaniza izin veren, tarayicinizda olmazsa yine aldiginiz zevki azaltacak bir eklenti. Kendi yazdiginiz scriptleri dunyayla paylasmak ya da kullanicilarin ihtiyaclarina gore yazdiklari scriptleri gezip, sevdiklerinizi somurmek icin gitmeniz gereken web sayfasi bu. Benim kisisel favorim bu scriptler arasinda, eksi sozluk uc nokta geri getirme aparatidir.

#4 NewTabURL: Sanirim en cok laf edilecek eklentilerden biri bu eklenti. Zira ayni isi yapan cesitli eklentiler var. Ben bundan cok memnun oldugum icin bunu kullanmayi tercih ediyorum. Size de oneririm. Peki bu eklenti ne yapiyor. Firefox bize bir guzellik olarak sekmeli gezinme ozelligi sunmustu hani yillar once. Iste bu eklenti ile actiginiz sekmelerin about:blank yerine hangi sayfada acilacagini, clipboard a aldiginiz linklerin yeni sekme actiginizda yuklenmesini isteyip istemediginizi, sekmenin acilmasi bittiginde imlecin nerede olmasini istediginizi tanimlayabiliyorsunuz.

#5 Firebug: Bu eklentiyi yukleyip kullanmayi dusunuyorsaniz zaten ne ise yaradigini benim size anlatmama gerek yok. Kurmayi dusunmeyenlerin de bilmesi cok luzumlu olan bir eklenti degil. Lakin, soyle de bir sey yapabiliyor iste bu ufacik eklenti.

#6 FlashGot: “Indiririm abi ben, yemisim kotasini!” diyen cevval downloaderlardansaniz bu eklenti sizin bir web sayfasini adamakilli somurmenize yarar. Multimedia’lar falan da dahil evet. Flashget ya da JDownloader ile kombine ederseniz fenafillah olur. Kamil eklenti olur.

#7 NoScript: Arada key mey bakarim, bilmedigim yerden torrent ararim, belki bazen bilmedigim guvenmedigim porno sitelere bile girerim diyorsaniz bu zamanlarda acmanizi, bunlar disinda kalan zamanlarda ise kapali tutmanizi tavsiye edecegim, adindan da anlasilacagi uzere scriptlerin calismasini engelleyen, nadiren kullanilsa da basarili bir eklentidir.

#8 TinEye Reverse Image Search: Olsa da olur olmasa da diyebilecegim bir eklenti. Tarayicinizin acilma ve calisma performansini goz onunde bulundurarak yuklemekte serbestsiniz. Ne yapiyor peki bu eklenti? Diyelim bir web sayfasinda bir resimi, fotografi begendiniz ama adini bilmiyorsunuz. Sag tikliyorsunuz efendim o imaja “tineye ilen bir aratsana babakola” deyip, web uzerinde o resimi ya da fotografi aratiyorsunuz. Size baska hangi sayfalarda var onu gosteriyor. Oradan da adini bulursunuz essek degilseniz.

#9 StumbleUpon: Ilgi alanimiza gore bize begenebilecegimiz siteleri tek tikla getiren StumbleUpon servisini hepimiz biliyoruzdur herhalde. Bu eklenti de stumble upon toolbar i ekliyor arac cubugumuza guzel oluyor falan filan. Gene performansla alakali. Ister yukleyin ister yuklemeyin.

#10 Personas Plus: Tarayiciniza kiyafet giydirip, makyaj yapmanizi saglayan eklenti bu da. Aslinda bunu kursaniz iyi olur cunku hosunuza giden temalar kesinlikle olacaktir.

Sonuc olarak, her kullanicinin farkli ihtiyaclari oldugunun farkindayim. Burada tanittigim eklentiler cok genel gecer eklentiler. Baslangic duzeyinden orta duzeye gecmek isteyen firefox kullanicilari bu eklentileri bir denemeliler. Tabii bunlar haric zibilyon tane eklenti oldugu da unutulmamali. Her zaman soyledigim gibi, hadi simdi dagilin ulan!

Ha bir de dun yeni bir site ogrendim. Buradan erisebilirsiniz. Auahuhas. Eglenceli olmus. Private browsing bilenle bilmeyen hic bir olur mu?

2 yorum:

  1. Birkac tane de yaziya dahil etmeyi uygun gormedigim eklenti linki vereyim.

    https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/59
    User Agent Switcher

    https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/590
    ShowIP

    https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1419
    IE Tab

    https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/5890
    Tree Style Tab

    https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/2942
    Compact Library Extension Organizer


    ne kadar cok eklenti o kadar yavas ff

    YanıtlaSil
  2. izninizle ben de bir tane söylemek istiyorum. adı, smarterfox. gerçi adı değişmiş ya. size link de vereyim diye aratınca gördüm, fastestfox olmuş. o yüzden linkini vermicem. arayın bulun ya ashdsıufhasdpf. ne işe yarıyor bu? mesela <1 2 3.... 98 >last tarzında sayfalanmış bir sitede geziniyorsunuz. hah! işte sayfaları tıklamaya gerek yok. mouse'unuzu roll kısmıyla aşağı yuvarlanıyorsunuz. yuvarlandıkça o yeni sayfaya geçiyor. %90 gibi bir çalışma oranı var. bazı sitelerde olmuyor. neden bilmiyorum. başka ne özelliği var? bir de şunu söyleyeyim, işte gerisine de siz bakarsınız. efendim bir sitede mi dolanıyoruz. mesela ne yazmış "ne kadar cok eklenti o kadar yavas ff". hoop bunu seçiyoruz mouse yardımıyla. sağ tıkladığımızda bizim özel olarak belirlediğimiz 4 siteden arama yapabiliyoruz. mesela google, youtube, wiki, twitter gibi. sadece 4 tane değil tabii. bu kısayolu değiştirebilirsiniz. o 4lüyü değiştirebilirsiniz. 3(üç)lü savunmaya geçebilirsiniz. dmc'den bir ok amc'ye. bunlar hep keyfinize kalmış. amaan bu kadar yeter. bye.

    YanıtlaSil